کرمانشاه

موقعيت و وسعت

استان كرمانشاه با وسعتي برابر با 25 /24434 كيلومتر مربع در غرب ايران قرار دارد. اين استان حدود 1/45 درصد از مساحت كل كشور را تشكيل مي‌دهد و به لحاظ وسعت هجدهمين استان كشور است.
اين استان از شمال به استان كردستان، از جنوب به استان‌هاي لرستان و ايلام، از شرق به استان همدان و از غرب با كشور عراق هم‌جوار است و بيش از سيصد و سي كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد.كرمانشاه منطقه‌اي نيمه كوهستاني است و سلسله جبال زاگرس بخش عمده اين استان را پوشانده است. تنها در بخش‌هايي از دامنه‌هاي كم شيب اين منطقه يا دره‌هاي عريض آن، زمين‌هاي كم ارتفاع و جلگه‌هاي آبرفتي مشاهده مي‌شود

 آب و هوا
استان كرمانشاه داراي آب و هواي گرمسيري است. اين استان از نظر آب و هوا تحت تأثير عوامل چندي است كه اوضاع اقليمي اين ناحيه را به وجود مي‌آورد.از جمله:

ورود و عبور جريان هواي مديترانه‌اي: اين جريان هوا عامل اصلي بارندگي در استان كرمانشاه است.

ارتفاعات اين استان: ناهمواري‌هاي استان در مقابل جريان‌هاي مرطوب غربي قرار دارد. معمولاً‌ دامنه‌هاي اين كوهستان‌ها خصوصاً دامنه‌هاي رو به غرب، داراي رطوبت بيش‌تر و دامنه‌هاي رو به شرق خشك‌تر و داراي نزولات جوي كم‌تر است.
در مناطق كوهستاني برف چندين ماه از سال در ارتفاعات مي‌ماند و درجه حرارت تا پانزده درجه سانتي‌گراد پايين مي‌آيد. فصل زمستان در اين مناطق طولاني است و با بهاري كوتاه به تابستان متصل مي‌شود.

کرمانشاه: اين شهرستان از شمال به استان كردستان، از شرق به شهرستان صحنه، ‌از غرب به شهرستان اسلام‌آباد و از جنوب به شهرستان هرسين محدود مي‌شود.اين شهرستان داراي چهار بخش به نام‌هاي مركزي، فيروزآباد، كوزران و ماهيدشت و سيزده دهستان است.
شهر كرمانشاه، مركز استان كرمانشاه، در فاصله 526 كيلومتري جنوب غربي تهران و در مسير راه اصلي تهران ـ خسروي قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دريا 1322 متر است.

مراكز ديدني: بافت قديمي شهر كرمانشاه، بازار و سراهاي متصل به آن، نقش برجسته‌هاي طاق بستان، شكارگاه خسرو پرويز، تكيه معاون‌الملك، تكيه بيگلربيگي، مسجد عمادالدوله، مسجد حاج شهباز خان، حمام حاج شهباز خان، پل كهنه، مقبره آل آقا، مسجد جامع، مسجد فيض‌آباد، خانه رنده‌كش، مسجد دولت‌شاه، مسجد شاهزاده (شازده)، مسجد معتمد، مقبره فاضل توني، بقعه سيده فاطمه، خانه خديوي، خانه سيدين، پارك كوهستان، سراب قنبر، موزه مردم‌شناسي تكيه معاون‌الملك، خانقاه اخوت، خانقاه خاك، خانقاه كوران، حسينيه معتضد و … .

اسلام آباد: اين شهرستان از شمال به اورامانات، از جنوب به ايلام، از شرق به شهرستان كرمانشاه و از غرب به شهرستان سر پل ذهاب محدود مي‌شود.اين شهرستان داراي چهار بخش مركزي، حميل، كرند و گهواره و دوازده دهستان است.
شهر اسلام‌آباد مركز شهرستان اسلام‌آباد غرب در شصت و سه كيلومتري جنوب غربي شهر كرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دريا 1346 متر است. اين شهر در گذشته روستايي به نام هارون‌آباد بود و بناي آن را به هارون‌الرشيد عباسي (193 ـ 148 هـ .ق) نسبت مي‌دهند. در سال 1314 ش، نام آن به «شاه‌آباد» تغيير يافت و پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، اسلام‌آباد ناميده شد.
مراكز ديدني: محوطه تاريخي چغاگاوانه، طاق گرا، بناي فيروزآباد، ريجاب، مجموعه تاريخي قلعه يزدگرد، بابايادگار، مجموعه طبيعي بان زرده، مقبره ابودجانه، گنبد كلايي، بان مزاران، سراب كرند، قبر سلطان، مسجد عبدالله بن عمر، گمه ملك، گورشيخ بايزي، كاروان‌سراي ماهيدشت، پل ماهيدشت.

 پاوه: از شمال به شهرستان مريوان، از شرق به شهرستان كامياران، از جنوب به شهرستان‌هاي اسلام‌آباد و سر پل ذهاب و از غرب به كشور عراق محدود مي‌شود.اين شهرستان داراي سه بخش مركزي،‌ باينگان و نوسود و هفت دهستان است.
شهر پاوه مركز شهرستان پاوه در يكصد و دوازده كيلومتري شمال غربي شهر كرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دريا 1485 متر است.
پاوه به علت داشتن آب و هواي مناسب و موقعيت خاص جغرافيايي از شهرهاي زيبا و مناطق ييلاقي استان كرمانشاه به
شمار مي‌رود.
مراكز ديدني: روستاي هجيج، روستاي شمشير، روستاي هولي، غار قوري قلعه، مسجد حضرت عبدالله، امامزاده كوسه هجيج، چشمه آب معدني روستاي هجيج، رودخانه سيروان، مسجد جامع پاوه، مسجد زمستان